Skip to content

ABBA

9 fakta du inte visste om popgruppen ABBA

Få band har haft en så stor påverkan på det svenska musiklandskapet som ABBA. De var ett av världens mest populära band under början av 1970- och 1980-talet, och med 300-400 miljoner sålda album, är bandet det andra mest framgångsrika genom tiderna, efter The Beatles. ABBA var också den första europeiska musikgruppen som fick återkommande hits på de brittiska, amerikanska och australienska hitlistorna. Detta bidrog till att världen fick upp ögonen för svensk musik och därmed tog Sverige plats inom den globala musikindustrin. Många anser att bandet har banat vägen till internationella framgångar även för andra europeiska band.

Den ikoniska gruppen bestående av Agneta Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad, fortsätter än idag, cirka 40 år efter deras genombrott, att inspirera musiker världen över, även om de slutade att spela tillsammans för många år sedan. Vill du veta mer om ABBA? Vi har samlat 9 fakta om bandet, som du kanske inte kände till!.

#1 ABBA hette från början LUAF
När badet befann sig i startgropen, kom de fyra medlemmarna på idén att skapa ett bandnamn genom att kombinera de första initialerna i deras efternamn så att de bildade ett akronym – LUAF. De upptäckte snart att namnet inte fungerade som den intresseväckare de tänkt sig, så de tvingades tänka om. De bestämde sig då för att använda initialerna i sina förnamn istället. Under fyra månader turnerade de under bandnamnet AABB innan de bytte till det mer skönklingande ABBA.

#2 Bandet spelade in musik tillsammans innan ABBA bildades
Björn och Benny var, redan innan ABBA, etablerade musiker med sina respektive band The Hep Stars och The Hootenanny Singers. Efter att ha träffats på en efterfest i samband med en konsert, bestämde de sig för att göra ett musikaliskt samarbete varpå de spelade in albumet Lycka år 1970. Anni-Frid och Agneta körade i bakgrunden på albumet, men det var inte förrän släppet av albumet Hej Gamle Man samma år, som de fyra officiellt blev ett band.

#3 3,5 miljoner människor försökte få tag i biljetter till bandets turné år 1977
…Och nu talar vi endast om turnédatumen i London! Biljetterna till deras två konserter i Royal Albert Hall kunde endast bokas via brev. Trots det skickade omkring 3,5 miljoner människor in förfrågningar till biljettkassan. ABBA kunde alltså ha sålt ut arenan flera hundra gånger om.

#4 Det dröjde ända till 2008 innan bandet fick en listetta i USA
Trots att ABBA var ett globalt fenomen, så hade bandet aldrig någon större succé på topplistorna i USA. Det album som gick allra bäst var ABBA: The Album från 1977, som hamnade på en 14:e plats på Billboard listan. Endast fyra av bandets åtta studioalbum lyckades hamna bland topp-20 platserna i USA. Det skulle dröja tre decennier, närmare bestämt till 2008, innan bandet fick sin första listetta i samband med lanseringen av filmen Mamma Mia då filmens soundtrack seglade upp på plats #1.

#5 ABBA har aldrig splittrats officiellt
År 1982 gick medlemmarna i ABBA separata vägar för att arbeta med egna projekt. Men gruppen har aldrig officiellt splittrats utan endast tagit en ”paus”. I samband med premiären av Björn’s musikal Mamma Mia! The Party, 2016, återförenades kvartetten, för första gången på 34 år, när de samlades på scenen för att vinka åt publiken.

#6 Anni-Frid är inte svensk
Anni Frid Lyngstad föddes den 15 November 1945 i Bjørkåsen, Norge. Hennes föräldrar var norskan Synni Lyngstad och den tyska sergeanten Alfred Haase. Synni och Anne-Frid emigrerade snart till Sverige och när Anne–Frid var två år, gick hennes mamma tragiskt nog bort i njursvikt. Anni-Frid och hennes far Alfred återförenades tre decennier senare men de har inte hållit kontakt efter det.

#7 Lasse Halström har regisserat flertalet av ABBAs musikvideor
ABBA insåg tidigt vikten av att använda musikvideor för att marknadsföra sin musik. Majoriteten av bandets videos är regisserade av den framstående filmregissören Lasse Hallström, som bland annat belönats med en Oscar för filmerna Mitt Liv som Hund och Ciderhusreglerna.

#8 TV-programmet The Best of ABBA hade större tittarsiffror än månlandningen
Det rådde ABBA-hysteri i Australien när bandet anlände år 1976 för att spela in TV-programmet The Best of ABBA för TV-stationen Nine Network. Programmets tittarsiffror var fyra gånger så höga som vid den TV-sända månlandningen år 1969.

#9 Endast två musikgrupper har fått tillåtelse av ABBA att sampla deras musik
Björn och Benny är kända för att vara restriktiva med att dela med sig av ABBAs musikkatalog. År 1987 stämde de det brittiska acid house bandet The KLF för att otillåtet ha använt ett stycke ur Dancing Queen. Nästan ett årtionde senare, gav ABBA tillåtelse till bandet The Fugees att använda en sampling från deras låt The Name Of The Game till hitsingel Rumble In The Jungle från 1996. Den andra musikern som fick tummen upp av Björn och Benny var Madonna. I hennes singel Hung Up, från 2005, förekommer en sampling från den instrumentaliska inledningen av bandets Gimmie! Gimmie! Gimmie! (A Man After Midnight).

ABBA är namnet på ett svenskt popband