Skip to content

Musiksmaken kan avslöja psykopati

Är du ett fan av Eminem eller Snoop Dogg? Då finns en risk att du är psykopat.

En ny forskningsstudie, från New York University, påvisar att personer med psykopati, generellt sett, föredrar att lyssna på rapmusik framför exempelvis pop eller klassisk musik. Forskarna bakom studien sträcker sig så långt så att de föreslår att rapmusik ska användas i arbetet med att förutse vilka patienter som är benägna att utveckla psykopati och andra psykiska störningar.

200 människor deltog i studien där de fick lyssna på sammanlagt 260 låtar. Samtidigt genomgick deltagarna personlighetstester för att få sina psykopatiska tendenser utvärderade.

Resultatet visade att människor med flest poäng på psykopatskalan, föredrog raplåtar såsom No Diggety (Blacktreet) och Loose Yourself (Eminem). I motsats föredrog de personer, med lägst antal poäng, poplåtar såsom My Sharona med The Knacks samt Titanium med Sia.

Studien har ännu inte publicerats men förhoppningen bland forskarna är att, längre fram, kunna genomföra en ännu större och mer omfattande studie för att verifiera forskningsresultaten som påvisar psykopatins koppling till musiksmak.