Skip to content

Svenska Artister

Spännande svenska artister

Vill du lära dig mer om svenska artister? Här får du lära dig om artister som Kaliffa, Lorentz, Mr Cool, Silvana Imam och Zara Larsson. Gemensamt för dessa artister är att de på ett eller annat sätt skiljer sig från mängden.

Kaliffa

Gambisk-svenska Kaliffa Karlsson är en av elva medlemmarna i det stora bandet Hoffmaestro. Kaliffa har vid sidan av Hoffmaestro gått sin egen väg och producerat egen musik. Kaliffa inriktar sig främst på reggae och hiphop.

Tidigare har Kaliffa sjungit med i populära låtar som “Gungar fram” och “Lyckliga Gatan” med två svenska artister – nämligen Näääk och Nimo. Nu satsar Kaliffa på att bli framgångsrik även som soloartist.

Hittills har han släppt singlarna “Det strålar så om dig” och “Spontanitet”. Låtarna passar lika bra i en fullsatt nattklubb som på grillfesten. Kaliffas härliga melodier och svängiga rytmerna skapar en oslagbar kombination.

Betyder detta att Kaliffa lämnar Hoffmaestro? Absolut inte. Kaliffa är en lika stor och viktig del av Hoffmaestro som Jensa och alla andra medlemmar. Känslan man får är att det enorma bandet backar upp Kaliffa till 100 %.

Faktum är att mycket av den känsla som Hoffmaestros låtar framkallar finns i Kaliffas egna singlar. Vad som väntar Kaliffa i framtiden är oklart, men en sak är säker – du som gillar reggae och hiphop får snart höra mer av Kaliffa.

Lorentz

Lorentz är en artist från stadsdelen Södermalm i Stockholm. Han är ena halvan av Lorentz & Sakarias – andra halvan är hans storebror. Lyssna gärna på ”Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast”.

Lorentz som soloartist är lika delar hiphop, pop och svängig R’n’B. Hans debutalbum – “Kärlekslåtar” – släpptes under 2014 och älskades av fans och kritiker. Bara några år tidigare släpptes han inte ens in på nattklubbar i stan.

Producenten Vito Grasso har med Oskar Lowitz och Lorentz skapat ett eget sound som låter fantastiskt. Skivan är kreativ och full av överraskande detaljer. Som låtarna “Acqua di Losó” och “The.OC.S01E01.DVD-Rip.Xvid”.

Att lyssna på hela albumet från början till slut får dig att snabbt inse storheten i Lorentz. Här finns inga filler-låtar. Allt är genomtänkt, grymt och välgjort. Skivan hade lika gärna kunnat släppas som en enda lång låt.

Mr Cool

Mr Cool – Anton Magnusson – är en kontroversiell och vulgär del av svensk popmusik. Han är framför allt känd för sina grova och kontroversiella texter. Exempel på låtar är Kamoflage, Tjejer e som tjejer e och Cis-kingen.

Det började med att Anton Magnusson gjorde en skämtsam hiphop-låt med en vän. En låt där han avsiktligt försökte rappa om allt som gjorde kompisen förbannad. Kompisen tyckte låten var underhållande och la upp den i Whoa.

På Whoa fick låten oväntat bra respons för sin originalitet och humor, något som ledde till att hiphopkaraktären ”Mr Cool” föddes. Magnussons karaktär är fruktansvärt duktig på att provocera.

Mr Cool blandar kreativ och originell lyrik med det absolut värsta han kan komma på att säga. Mr Cool har inga gränser överhuvudtaget. Han rappar på ett seriöst sätt om våldtäkt, kvinnomisshandel, rasism och homosexualitet.

Hans musik är med andra ord så politiskt inkorrekt som den bara kan bli, och det är är poängen. Mr Cool är extremt polariserande, antingen förstår du den ironiska och grova humorn eller så blir du förolämpad.

Silvana Imam

Silvana Imam är en kaxig och modig men samtidigt sårbar och väldigt ärlig tjej. Detta både som artist och som person. Hon pratar ofta från hjärtat, något som uppskattas av fansen och gör intryck på lyssnarna.

Silvana Imam är en del av hiphopkollektivet RMH och har släppt ett studioalbum, två EP:s och ett antal hitsinglar. Under QX Gaygalan 2015 blev hon utsedd till “Årets Homo” och bjöd på ett och känslosamt tal.

Talet är på många sätt symboliskt för Silvana själv: sporadiskt, impulsivt, politiskt, argt och glatt på en och samma gång. Silvana lämnar ingen oberörd och hennes starka ord tvingar alla att lyssna.

Hon signades av Ingrossos skivbolag Refune Records i början av 2015 och är i skrivande stund aktuell mitt i turnén ”Jag är naturkraft”. Ta chansen att bevittna detta energiknippe till artist och kvinna om du kan!

Silvana Imam ger allt hon har under sina liveset – hon har både sylvass tunga och enorm scennärvaro – vilket förmodligen var en bidragande anledning till varför hon vann ”Årets Live” på Manifestgalan 2014.

Zara Larsson

Zara Larsson är en ung tjej som vågar säga vad hon tycker, vilket ofta möts av kritik och motstånd. Oavsett om hon uttalar sig om feminism, orättvis könsfördelning på musikfestivaler eller något annat får hon alltid uppmärksamhet.

Hon vann TV4:s Talang som tioåring och släppte singeln Uncover redan som femtonåring. Hon är en sångerska vars röst påminner om Rihanna och vars sound drar åt Beyonce- eller Robyn-hållet.

Zara Larssons senaste skiva, titulerad endast med siffran 1, släpptes 2014 och fick blandade reaktioner från recensenterna. Oavsett vilka betyg hon får fortsätter det att gå bra för Zara eftersom hennes fans är många och lojala.

En anledning till det är förmodligen hennes aktiva roll på sociala medier, framför allt Instagram och den egna bloggen. Hon svarar ofta på frågor från besökarna och låter fans känna sig delaktiga i hennes liv och karriär.

Svenska Artister