Skip to content

Svenska DJ’s

Varför svenska DJ’s tar över världen

DJ’s har snabbt blivit de nya superkändisarna och de tilltalar unga människor i miljontals – kanske inte så konstigt med tanke på att många av dagens DJ’s själva är födda på 90- och 00-talen. Att Sverige ligger i bräschen vad gäller elektronisk dansmusik, blir tydligt när man tittar på de namn som idag dominerar EDM-musiklistorna. Avicii, Dada Life, Swedish House Mafia och Alesso är bara några av många svenska DJ’s som tagit framträdande platser på den internationella musikarenan.

Sverige som musikexport-land

Man kan ställa sig frågan hur Sverige, som är ett relativt litet land, kan producera så många musikaliska talanger. Är det bara en tillfällighet? Eller finns det ett betydande kulturellt skäl bakom? Vi gör ett försök att besvara frågan genom att lista sju anledningar till hur det svenska DJ-undret kom till.

1. Rikedom
Svenskarna hör till ett av världens rikaste folk. Det stabila och sociala skyddsnätet i landet gör det möjligt för unga människor att uppfylla sina drömmar om att livnära sig på musik, utan att riskera social misär. Dessutom gör välfärden i Sverige att många svenskar har möjlighet att ta ledigt och ägna sig åt annat än arbete. Att spela egen musik är ett stort fritidsintresse i Sverige liksom att gå på live-konserter och klubbar eller att lyssna på musik hemma.

2. Regeringen
Den svenska regeringen subventionerar musikutbildningar, artister och arenor. Den goda infrastrukturen i landet gör att det finns stora möjligheter för gemene man att utöva sitt musikintresse genom studieförbund och skolor. Ett exempel på detta är att runt 30% av svenska barn idag går på en offentligt finansierad musikutbildning. För flera svenska DJ’s, artister och låtskrivare, var det genom musikutbildningen i skolan som musikintresset uppstod.

3. Trender
Sverige är ett trendkänsligt land som ofta influerar modetrender i resten av världen. Svenskarna är bland annat kända för sina moderiktiga kläder samt den skandinaviska designen som så ofta hyllas i internationella sammanhang. Även när det kommer till musik anses Sverige höra till ett av föregångsländerna. Sverige påverkar resten av världen inom detta område, genom export av musik i alla genrer, men framför allt pop och elektronisk dansmusik.

4. Förkärlek till förebilder
Sverige är ett land som alltid har varit mycket förtjust i sina förebilder – allt från Björn Borg och Ingmar Bergman till ABBA. När ABBA slog igenom internationellt under 1970-talet, blev fler svenska musiker uppmuntrade att satsa på en internationell karriär. Många av den nya generationen svenska DJ’s har föregångare såsom Avicii och Swedish House Mafia att tacka för att de fick upp ögonen för house-musik.

5. Engelska
Cirka 89% av den svenska befolkningen talar engelska, och enligt en rapport från språkföretaget EF, är Sverige bäst i världen på engelska som andraspråk. Därför är det inte heller överraskande att den största andelen av den svenska popmusiken som fått globalt genomslag innehåller texter på engelska, vilket givetvis är en fördel i detta sammanhang.

6. Storlek och globalisering
Med en befolkning på ca 10 miljoner, är Sverige ett litet land med en liten, inhemsk musikmarknad. Svenska musiker behöver exportera sina musik till utlandet för att kunna vara kommersiellt framgångsrika och av den anledningen producerar många svenska musiker låtar som är internationellt gångbara. Faktum är att vårt avlånga land har den största exporten av musik per capita än något annat land i världen.

7. Klimat
Sveriges långa, mörka vintrar gör svenskarna mer benägna att ägna sig åt inomhusaktiviteter såsom spel och TV-tittande jämfört med människor i länder med ett varmare klimat. Det kalla klimatet kan alltså sägas ha bidragit till det stora antalet svenska DJ’s som vuxit fram och som lyckats på den internationella musikarenan.

Svenska DJ’s som dominerar musikindustrin

Du har garanterat hört deras musik i radion och på diverse klubbar. Men känner du till människorna bakom de dansanta hitsen? Vi ger dig en snabb introduktion till sex populära svenska DJ’s.

Avicii
Avicii (födelsenamn Tim Bergling) började skapa musik redan i 18-års ålder då han skrev och gjorde remixar av låtar i sitt rum. Låtarna släppte han på diverse musikbloggar som snabbt fick spridning. Genombrottet kom 2010 med låten ”Seek Bromance” som blev en stor hit i hela Europa. Avicii’s internationella genombrott kom med låten ”Levels” som släpptes oktober 2011, och som han följande år vid Grammisgalan tilldelades priset Årets Låt för.

I mars 2016 meddelade Avicii att han skulle sluta turnera med sin musik. Hans sista spelning ägde rum på klubben Ushuaïa Ibiza i augusti samma år.

Dada Life
Dada Life är en DJ-duo som består av medlemmarna Olle Cornéer och Stefan Engblom. Medlemmarna träffades i en kö på Disneyland och blev snabbt goda vänner efter hemkomsten till Sverige. Corneér och Engblom skapade redan elektronisk dansmusik på separata håll, men bestämde sig för att samarbeta. 2016 bildades gruppen och år 2011 kom det internationella genombrottet med låten ”Kick out the epic motherf**ker”.

Bananen kom att få en central roll för Dada Life som snart började klä ut sig till bananer och kockar under sina spelningar för att roa fansen med annat än bara musik. Gruppens liveframträdanden är kända för att innehålla en hög energi samt tät interaktion med publiken.

Swedish House Mafia
Swedish House Mafia var en DJ-grupp bestående av medlemmarna Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso. Gruppen bildades officiellt 2005 och fick sitt genombrott 2010 med låten ”One” där Pharell Williams medverkar. Gruppen blev snabbt en megasuccé världen över och hade flera stora hits med bland annat ”Miami 2 Ibiza”, ”Save The World” och ”Don’t You Worry Child”.

År 2012 meddelade gruppen att de skulle splittras. Deras sista turné avslutades med tre konserter på Friends Arena i Solna samma år. Swedish House Mafia’s allra sista framträdande skedde på Ultra Music Festival i Miami, mars 2013, inför 330 000 festivalbesökare.

Alesso
Alesso (födelsenamn Alessandro Lindblad) är en DJ, producent och musiker som har samarbetat med ett flertal kända namn såsom bland andra Tove Lo, Calvin Harris och David Guetta. Alesso började spela piano vid sju års ålder, och fick upp ögonen för elektronisk dansmusik vid 16-års ålder. Hans stora erkännande kom 2011 med släppet av remixen av Nadia Ai’s låt ”Pressure”. År 2014 fick Alesso en megahit med singeln ”Under Control” där Calvin Harris och Hurts medverkar.

Sedan debuten 2010, har Alesso spelat på flera musikfestivaler såsom Coachella, Ultra Music Festival, Summerburst samt Tommorrowland. Han har blivit nominerad för en grammis för låten ”If I Lose Myself”, samt turnerat tillsammans med Madonna. Alesso har, av många, titulerats som tronarvingen till den svenska DJ-tronen, efter den pensionerade gruppen Swedish House Mafia.

Rebecca & Fiona
Bland kända kvinnliga svenska DJ’s måste vi nämna DJ- och popduon Rebecca & Fiona som består av medlemmarna Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick. Rebecca och Fiona träffades på en fest 2007 och började därefter att skapa musik tillsammans. År 2010 släppte de sin debutsingel ”Luminary Ones” och var förband åt Robyn under hennes Europaturné 2010-2011. De startade ett antal klubbverksamheter, bland annat klubben ”Det” vars namn är en blinkning till fenomenet ”It-tjejer”. Både år 2011 och 2015 vann gruppen en grammis i kategorin Årets Dans/Electro.

År 2015 ändrade Rebecca & Fiona inriktning då de valde att gå från house till pop med ett live-band bakom sig. Hösten 2016 släppte duon den första renodlade popsingeln ”Sayonara”.

Otto Knows
Otto Knows (födelsenamn Otto Jettman) är en DJ och producent som samarbetat med bland andra Britney Spears, Avicii och Sebastian Ingrosso. Han är mest känd för låtarna ”Starlight (Otto Knows Remix)”, ”Parachute”, ”Next to Me”, ”Dying for You” samt ”Million Voices”.

Genombrottet kom år 2010 i samband med en remix av Imogen Heap’s ”Hide and Seek”. Samma år samarbetade Otto med Avicii (som för övrigt är gamla klasskompisar) samt Oliver Ingrosso på singeln iTrack som även den fick stor uppmärksamhet. Hans hittills största singel är ”Million Voices” som hamnade på en tredje plats på Ultratop 50 i Belgien samt på plats 15 på UK Single Charts i Storbritannien.

Här kan du läsa om svenska DJ's