Streamingtjänster

Last modified date

Tillgången till musik har ökat sedan musikstreamingtjänsterna kom. De kom efter att man på 90- och början av 00-talet började ladda ner musik olagligt. Det ledde till att musikbranschen började gå back och nya sätt att lyssna på musik behövdes tas fram. Då utvecklades streamingtjänsterna.

Itunes är ett exempel på en sorts mediespelare som kom år 2001 och utvecklades av Apple. Med Itunes kan du köpa den musik du är intresserad av att lyssna på och spela upp musiken i musikspelaren. Ett annat exempel på en musikstreamingtjänst som är framtagen av Apple är Apple Music. Skillnaden mellan Apple Music och Itunes är att Apple Music är en prenumerationstjänst som ger dig tillgång till hela tjänstens katalog medan du i Itunes köper den musik du vill äga.

Men den musikstreamingtjänst som är störst är svenska Spotify. Spotify grundades 2006 och har sedan år 2008 varit en tjänst där du kan streama musik. Företaget grundades av Daniel Ek och Martin Lorentzon och deras idé var att strömma musik lagligt utan att äga den. Plattformen var först tänkt som att den skulle vara gratis och reklamfinansierad. Det går att lyssna på Spotify gratis, men då är lyssnandet begränsat och avbryts med reklam. Annars finns olika abonnemang där du får tillgång till hela Spotifys katalog mot en viss summa i månaden.

ivadmin