Dagens popmusik

Last modified date

Ända sedan popmusiken kom i mitten på 1920-talet så har genren utvecklats därefter.

Tv-program

Det som är signifikant för dagens popmusik är att det i början på 00-talet kom olika tv-program där syftet var att ta fram nästa stora artist. TV-programmen Idol och X-factor är några exempel på sådana program. I Sverige är Idol och Talang de program dit nya artister söker sig i hopp om att bli upptäckta och så småningom få jobba med deras stora dröm. Några artister som upptäckts genom amerikanska idol är Kelly Clarkson, Carrie Underwood och Queens gästspelande frontfigur Adam Lambert. Från den svenska versionen av idol har vi bland annat tagit fram stjärnskotten Darin, Måns Zelmerlöw och Eurovision-vinnaren Loreen. X-factor fick inga större framgångar i Sverige, men brittiska X-factor står bland annat bakom stora artister som One Direction, James Arthur, Little mix, Leona Lewis och Olly Murs

Popmusiken idag

En stor bidragande faktor till varför popmusiken är så pass stor som den är idag är streamingtjänsterna. Med streamingtjänsterna kan vi lyssna på musik när och hur vi vill och vi har tillgång till mer eller mindre hela världens musikkatalog i våra fickor.

Bakom de största hitsen idag står en hel armé av producenter och låtskrivare. Och de största är svenskar. Förutom Max Martin så är Shellback och Jörgen Elofsson några exempel på framgångsrika svenska låtskrivare som skriver musik till några av världens största popartister.

Några av världens största internationella popartister är idag Ariana Grande, Lady Gaga, Shawn Mendes, Taylor Swift, Katy Perry, Harry Styles, Rihanna, BTS, Dua Lipa, Justin Bieber, Miley Cyrus, Ed Sheeran, The Weeknd, Sam Smith, Post Malone, Halsey, Selena Gomez, Maroon 5 och Billie Eilish.

ivadmin