Popmusikens historia i Sverige

Last modified date

Tidigare har du fått lära dig om popmusikens historia i världen och det är hög tid att vi ger ljus till den svenska pophistorien.

Efter att ABBA slog igenom på 1970-talet öppnades fler dörrar för svenska musiker. ABBA var början på det vi kallar för det svenska popundret. Men svensk popmusik behöver nödvändigtvis inte vara de som sjunger på engelska eftersom popgenren är stor även för de artister som sjunger på Svenska.

Efter ABBA:s stora genombrott när de vann Eurovision song contest år 1974 började fler svenska artister och låtskrivare att se möjligheten med att slå utomlands. Några som drömde och slog igenom är Roxette. De fick flera internationella hits och placerades högt på topplistor.

Men det var på 1990-talet som det svenska popundret verkligen blev en grej. Det var i musikstudion Cheiron där bland annat Max Martin och Denniz Pop började sina karriärer. Först skrev de låtar till svenska artisterna Dr. Alban och Ace of base och i slutet av 90-talet skrev de åt internationella artister som Britney Spears, Backstreet boys och svenska Robyn. Sedan dess har svenska producenter, artister och låtskrivare varit högt eftertraktade i musikbranschen.

ivadmin