Svensk popmusik idag

Last modified date

Det har gått ett antal år sedan Max Martin och resten av Cheiron-gänget flyttade från Stockholm och ut i världen. År 2013 var Sverige etta på listan över de länder som står bakom de största hitsen i världen. Några som var med och bidrog till det var houseduon Icona pop, Lykke li, Swedish House Mafia, Avicii, Tove Lo och First Aid Kit. De senaste åren har även Zara Larsson slutit sig till skaran över svenska artister som tagit sig in på den internationella musikmarknaden.

Förutom att vi har en stark scen när det kommer till artister som framför sina texter på engelska har vi artister som sjunger på svenska och är stora inom Sverige och några av de nordiska länderna. Några exempel på det är Miriam Bryant. Hon började sin karriär med att sjunga på engelska men på senare år har riktat sig mer till den svenska publiken, det gäller också Molly Sandén. Victor Leksell var 2020 års mest streamade artist i Sverige. Andra stora svenska popartister är Laleh, Veronica Maggio, Miss Li och Håkan Hellström.

Men om vi går tillbaka några decennier så är Gyllene tider, Niklas Strömstedt, Tomas Ledin och Orup exempel på svenska popartister som slog igenom på 80-talet.

ivadmin