Popmusikens historia

Last modified date

Popens historia börjar när rock’n’rollen delades upp i flera delar. Den genre som var råare, politisk och inte passade lika bra för ett kommersiellt syfte kallades för rock och den andra delen som var snällare, gladare och mer melodisk fick namnet pop. Men precis som alltid när det kommer nya genrer så var popmusiken till en början något som inte uppskattades av den äldre generationen. Det var för att popmusiken främst spelades av långhåriga människor som inte var riktigt lika propert klädda som till exempel jazzmusiker.

Popen delar huvudstad med Storbritannien. Det var i London på 1960-talet som popmusiken verkligen började att ta fart och det har vi bland annat The Beatles att tacka för. Med deras musik fick popen ett större genombrott och ansågs inte längre vara lika kontroversiell. I USA vid den här tiden var pop synonymt med rock och det dröjde till slutet av 60-talet då popen blev en egen genre även i USA.

På 1970-talet kom den popgrupp som förändrade den svenska och den utländska popmusiken. Vi pratar såklart om ABBA. De nådde stora framgångar och trots att det har gått över 30 år sedan gruppen slutade göra musik så spelas de varmt runt om i hela världen och folk vallfärdar för att gå på deras museum som ligger i Stockholm.

På 1970-talet kom, förutom de populära popakterna ABBA och Bee Gees, discon. Discon är en genre som kom i samband med discokulturen och är en blandning av soul, funk och pop och nådde en bredare publik med filmen Saturday night fever.

Sedan kom 1980-talet, vilket vi idag kopplar starkt med syntpop. Ett band som starkt förknippas med syntpop är Depeche mode. Det var på 1980-talet som den visuella framtoningen blev viktig i och med att musikvideor blev vanligare. Michael Jackson anses vara en pionjär inom popmusiken och hans musikvideo för låten Thriller var hela 13 minuter lång och många bänkade sig framför MTV för att se musikvideon. Förutom Michael Jackson så fick Madonna och Roxette sina stora genombrott på 80-talet.

På 1990-talet blev rocken allt tuffare, vilket gjorde att popen blev en motreaktion. Det var nu popen gick åt det mer lättsmälta hållet. Några populära artister och band som kom på 90-talet är Backstreet boys, Britney Spears och Spice girls.

ivadmin