Fixa en bra replokal

Om du är duktig på att spela instrument och har startat ett band behöver ni en replokal att vara i. Behoven och möjligheterna ser annorlunda ut beroende på var i livet du och dina bandkompisar befinner sig. Men det finns ett antal saker som förenar, oavsett om ni är ett medelålders kompisgäng som bara vill jamma lite eller ungdomar som är beredda att satsa fullt ut.

Hitta ett bra ställe att vara på

Första steget till att fixa till en bra replokal är att hitta en lokal. Om ni är yngre brukar kommunen kunna ställa upp med lokaler. Om någon av er spelar instrument i vanliga musikskolan kan det också vara en bra idé att kolla med dem. I många fall har de tillgång till lokaler som ni kan använda. Ett annat alternativ är givetvis att vara hemma hos någon. Om någon i bandet har tillgång till en villa eller ett radhus är en källare eller ett garage perfekta ställen att använda som replokal. Många hyreshus och bostadsrättsföreningar har också tillgång till gemensamma utrymmen som kan användas till kulturella syften. Om ni har ekonomin till det kan ni givetvis också ge er ut på öppna marknaden och försöka hyra ett ställe. Om ni ska förvara era instrument där: se till att det är ordentligt låsbart. Instrument är alltid stöldbegärliga.

Inred för musiken

När ni ska inreda er lokal är det en del saker ni måste tänka på: det måste göras en hel del praktiska anpassningar, och det blir oftast bättre om replokalen är estetiskt tilltalande och trevlig att vara i. Se till att skapa en hemtrevlig känsla, Det gäller särskilt om ni har en lite ”ruffigare” lokal som till exempel en källare. Köp in en snygg jutematta att ha på golvet. Det är ett prisvärt sätt att lyfta en replokal och bidrar dessutom med värme på golvet. Skaffa en soffa och ett par fåtöljer så att man vill hänga där. Och gärna ett kylskåp och en mikrougn så att ni kan spendera så många timmar som möjligt på plats utan att behöva avbryta för att gå ut och äta. Några snygga bandaffischer på väggarna så har ni sen byggt upp det som behövs för att ni ska trivas.

När det kommer till de rent praktiska aspekterna så är akustiken en av de viktigaste sakerna att tänka på. Det här handlar dels om att ni inte ska störa eventuella grannar eller föräldrar, men också om att ni faktiskt vill få en så sanningsenlig bild som möjligt av hur er musik låter. Ljud studsar på rena väggar så se till att få upp några ljudabsorbenter. Varför inte köpa flera jutemattor och hänga några på väggarna också? Det blir både praktiskt och snyggt.

kalle